Actorul și regizorul Boris Bechet s-a stins din viață

Celebrul actor de teatru și film și regizor, Boris Bechet, a trecut la cele veșnice. Artist Emerit al Republicii Moldova, Laureat al Premiului de Stat, Boris Bechet avea 68 de ani, transmite IPN.

„Zi de adâncă tristețe pentru lumea teatrului și a cinematografiei din Republica Moldova. S-a stins din viață Boris Bechet, strălucit actor de film și teatru. A fost admirat de o întreagă țară pentru forța transformatoare a talentului său, care a dat naștere unor personaje de neuitat, pentru umorul sclipitor și ironia caustică. Un om care, în toate rolurile sale, a reușit să ofere personajelor unicitate și măreție”, scrie într-un necrolog Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

„Actor de o mare forță dramatică, după absolvirea Facultății de actorie la Chișinău, a jucat pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți, apoi pe cea a Teatrului Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău. În 1983 a debutat în film, jucând în numeroase pelicule ale regizorilor Vasile Pascaru, Nicolae Ghibu, Boris Conunov, Valeriu Gagiu. A rămas în memoria spectatorilor mai ales pentru rolul lui Strătan din filmul „Corbii prada n-o împart”. Actorul n-a tratat cu superioritate nici aparițiile publicitare, unde a reușit să creeze personaje cu adevărat îndrăgite de toată lumea. Boala a luat viața artistului la doar 68 de an. Pierderea unei personalități de un asemenea calibru este o mare durere pentru noi. Sincere condoleanțe soției și celor doi feciori, și să-l însoțească, neîntrerupt, aplauzele de recunoștință și admirație în calea sa către cer”, spune șeful statului.

Actorul și regizorul Petru Hadârcă scrie pe o rețea de socializare că „Ne-a părăsit iubitul nostru confrate, omul de artă și de suflet Boris Bechet, lăsând încă o rană pe harta acestei primăveri fără scrupule…Talentul său a strălucit fenomenal în zeci de filme și spectacole, plecarea sa lăsând un gol irecuperabil în sufletele miilor de admiratori…Aducem un ultim omagiu unui om dăruit artei. Condoleanțe soției, Margareta Nazarchevici, fiilor Ion și Grigore, rudelor și celor apropiați!”.

Boris Bechet s-a născut la 7 februarie 1953 în satul Vadul Leca, raionul Teleneşti, Republica Moldova. În anul 1975 a absolvit Institutul de Arte, Facultatea de Actorie. A fost actor la Teatrul Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” (în prezent – Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”) din Bălţi (1977-1985), apoi la Teatrul Poetic (astăzi – Teatrul „Alexei Mateevici”) din Chişinău. A dat viață pe scena teatrală la peste 50 de roluri.

În anul 1983 a debutat la Studioul „Moldova-film”. A jucat în filmele: „Să-ţi cânte cucul în faţă”, 1983 (Ştefan), „Nesfârşita lună a căuşului”, 1984 (Ion), „Un pichet liniştit”, 1985 (maiorul Steblov), „Corespondentul vostru special”, 1987 (căpitanul Negară), „Mioriţa”, 1987 (Ungureanu), „Medeea-80”, 1987 (bărbatul), „Corbii prada n-o împart”, 1988 (Stratan), „Cursa”, 1989 (părintele Vladimir), „Uliţa felinarelor stinse”, 1991 (legionarul), „Troiţa”, 1991, (Nicanor) ş.a. A colaborat cu regizorii de film Vasile Pascaru, Nicolae Ghibu, Boris Conunov, Valeriu Gagiu ş.a.

Boris Bechet este unul dintre fondatorii Studioului independent „Media SDB”. Producător, regizor a 15 filme documentare.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/actorul-si-regizorul-boris-bechet-s-a-stins-din-7967_1080842.html#ixzz6rKUa50wQ