Agricultorii continuă protestele. Cer demisia Guvernului

Protestul agricultorilor continuă și astăzi, 15 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestanții sunt nemulțumiți de prevederile politicii bugetar-fiscale, în special majorarea cotei TVA la producția agricolă primară, de la 8% la 12%. Agricultorii cer demisia ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, dar și demisia Guvernului, transmite IPN.

Directorul Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a declarat că agricultorii sunt indignați de ignoranța cu care autoritățile responsabile îi tratează, deja de jumătate de an. Acest fapt îi impune să iasă în stradă. El a făcut apel la conștiința fiecărui deputat care mai are în el bunul simț” – să nu permită votarea în Parlament a politicii bugetar-fiscale propuse de Guvern. Vasile Mîrzenco spune că documentul prevede măriri neargumentate de cheltuieli pentru unele instituții. În opinia sa, banii ar trebui redirecționați unde există necesitate stringentă. Agricultorii nu au acum cu ce semăna câmpurile și au nevoie de susținere.

Vlad Ciobanu, agricultor din Rezina, a spus că, ieri, ministrul Ion Perju i-a acuzat că fac politică, ceea ce nu e adevărat. „Noi muncim, noi aducem pâinea pe masă”, a insistat manifestantul.

Un alt protestatar, Sergiu Stefanco, a spus că, de pe 27 iulie, tot încearcă să comunice cu autoritățile, dar fără rost. Guvernarea favorizează importatorii, în loc să susțină producătorul autohton. Politica bugetar-fiscală „bate” în oameni și îi fură, a mai spus acesta.

Daniel Duminică, agricultor, spune că Moldova, fiind țară agrară, trebuie să investească în agricultura performantă, cu sisteme de irigare performante. Prin majorarea cotei TVA, agricultorii vor fi puși în situație și mai dificilă.

Agricultorii sunt gata să continue proteste și au făcut apel către alți colegi să se alăture acțiunii în număr cât mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *