Ala Mîndîcanu, decorată cu o prestigioasă medalie în Canada

Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), a fost decorată cu Medalia de Argint a Guvernatorului Quebecului pentru implicarea remarcabilă în activitatea de voluntariat în beneficiul comunității. Ala Mîndîcanu este primul laureat al Medaliei Guvernatorului Quebecului originar din Republica Moldova.

Potrivit unui articol publicat în ziarul montrealez „Accent Montreal”, citat de IPN, Ala Mîndîcanu a plecat în Canada în 2008, având în spate experiență de jurnalist, politician, deputat în Parlament, redactor-șef la hebdomadarul „Democrația”, decan universitar la facultatea de Jurnalism și Comunicare la ULIM, lider comunitar şi promotoare a egalității de gen pe plan național și internațional.

Ala Mîndîcanu, cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova, s-a stabilit la Montreal, iar la sfârșitul lui 2008 a înregistrat asociația CMQ, primul ONG al cetățenilor originari din Republica Moldova în Quebec. Timp de peste 12 ani, a făcut voluntariat, consacrându-și timpul concetățenilor care aveau nevoie de susținere în primii ani de stabilire în Canada. În 2009-2014 peste 1000 de cetățeni originari din Republica Moldova imigrau anual în provincia Quebec. În prezent, rețelele CMQ includ peste 7000 de beneficiari și abonați. În toți acești ani, Ala Mîndîcanu, alături de echipa CMQ, și-a consacrat activitatea integrării noilor veniți în viața economică, socială și culturală a provinciei. Din 2009 colaborează cu Asociația Culturală Română (ACR), iar din 2012 este și vicepreședinte al ACR.

A participat activ la crearea Clubului de Aur pentru persoanele de vârsta a treia, club care activează până în prezent. Din 2009 Ala Mîndîcanu, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova din Canada, organizează servicii consulare pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Canada. Este semnatară în Cartea de Aur a primăriei de Montreal din 2011, a organizat întâlniri ale membrilor comunității de limba română cu oameni politici din Ottawa, Montreal, Quebec, Toronto, pentru a-i încuraja sa se încadreze în viaţa politică din Canada. Totodată, Ala Mîndîcanu a inițiat și a contribuit, alături de colegii de la CMQ-ARC, la desfășurarea unor proiecte de cooperare interculturală și inter-generațională. În cadrul acestora a fost creat un film cu interviuri ale unor personalități din comunitate, au fost publicate mai multe broșuri și o carte.

Din 2012 până în 2015 Ala Mîndîcanu a activat în Consiliul de Administrare al organizației Table de Concertation pour les Aînés de l’Ile de Montreal. A organizat, de-a lungul anilor, expoziții interculturale, a condus sărbători comunitare cu artiști locali și invitați din România și Republica Moldova. A fost şi inițiatoarea Festivalului Internațional al Limbii Române și a organizat, în colaborare cu asociațiile de limba română din Montreal, numeroase evenimente cu caracter cultural la care au participat artiști notorii. A primit Diplome de Onoare din partea Parlamentului Canadian şi din partea primului ministru din Republica Moldova. Ala Mîndîcanu a publicat în presa de limba română din Canada numeroase articole, este laureată a medaliei Centenarului Unirii, conferită de asociațiile de limba română din Montreal în 2018. Tot în 2018 a inițiat, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație și Biroul de Relații cu Diaspora, crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada care întrunește astăzi peste 20 de organizații culturale ale originarilor din Republica Moldova care activează pe teritoriul Canadei și este în prezent liderul acestui organism.

Contribuția Alei Mîndîcanu în cei 12 ani de activitate poate fi urmărită și în Broșurile anuale ale CMQ (2009-2019) care descriu evenimentele comunitare anuale, precum și pe site-ul asociației – www.moldovaquebec.ca.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/ala-mindicanu-decorata-cu-o-prestigioasa-medalie-in-canada-7967_1081757.html#ixzz6vOO5ikYw