Amintiri din orfelinat. Povestea Ecaterinei: „Duc o luptă cu mine însămi, cu Ecaterina – cu copilul din mine”

Ecaterina Pitula este o tânără de 21 de ani care își duce în spate copilăria trăită prin centre pentru copii și orfelinate. Despre ieșirea sa din aceste instituții tânăra vorbește ca despre o evadare și o șansă de a deveni o personalitate.

Este originară din Bălți. Nu-și amintește prea multe despre familia sa, deoarece chiar din primii ani de viață a ajuns în grija statului. La vârsta de trei ani, a fost găzduită de un centru pentru copii aflați în situații de risc. Despre părinți cunoaște doar din spusele bunicii. Știe că, atunci când a ajuns la centru, tatăl său era în închisoare, iar mama căzuse în plasa alcoolului și nu mai putea să-i poarte de grijă. 

La vârsta de 6 ani, a fost transferată, de rând cu alți copii, la un orfelinat din Fălești. Ajunsă acolo, a aflat că are o soră, dar și că a rămas orfană de mamă. 

Ecaterina mărturisește că la orfelinatul din Fălești a fost primită foarte urât și că, din prima zi, ar fi știut ce o așteaptă. Au urmat 8 ani grei pentru un copil, dar de aici încolo va povesti Ecaterina…

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, marcată pe 1 iunie, ZdG a decis să vorbească despre copilărie cu această tânără afectată pentru totdeauna de viața trăită de ea prin orfelinate și case de copii, acolo unde s-a confruntat cu abuzuri, violență și suferință.