Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, propune reducerea mărimii minime a amenzii aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Ombudsmanul s-a adresat cu această solicitare Guvernului, Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Totodată, Mihail Cotorobai propune să fie stabilite sancțiuni alternative amenzii.

Avocatul Poporului susține că amenda minimă de 22.500 de lei pentru persoane fizice nu respectă principiul individualizării sancţiunii contravenţionale și principiul proporţionalității sancţiunilor amenzii.

Totodată, mărimea amenzii nu ia în calcul situația persoanei amendate, mai exact a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în etate sau a celor lipsite de surse de existență și cu venituri mici.

sursa:https://agora.md/stiri/70500/avocatul-poporului-cere-reducerea-amenzilor-legate-de-covid19-pentru-anumite-persoane-sumele-sunt-foarte-mari