Chiril Moțpan: Creditul rusesc este o amenințare la securitatea economică a țării

Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan consideră că creditul în valoare de 200 mln de euro, oferit Republicii Moldova de Federația Rusă „este o amenințare la securitatea economică a țării”. Într-o postare pe FB, prlamentarul se întreabă „de ce ar vrea cineva un credit care să vină la pachet cu niște condiții atât de dezavantajoase pentru statul lui, când există atâtea alte opțiuni, mult mai favorabile, pe filiera Bruxelles?”, Deputatul a oferit propria variantă de răspuns, citat de IPN.

„Lucrurile par evidente. Dacă (Igor) Dodon ar fi luat un grant din partea Uniunii Europene, nu ar fi putut delapida și folosi acești bani pentru campania sa electorală. În schimb, obținând un credit din partea Federației Ruse, Dodon nu va avea nicio problemă să-și finanțeze din acești bani campania electorală pentru alegerile prezidențiale”, opinează deputatul.

Potrivit lui, condițiile fixate în acordul de creditare sunt inacceptabile. „Impactul lor asupra economiei naționale va fi dezastruos, pe termen lung și întreaga structură a economiei noastre va fi afectată: va spori rata inflației și va crește deficitul bugetar, care și așa, din cauza proastei guvernări socialiste, este peste limitele prevăzute de Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Astfel, acest credit rusesc este o amenințare la securitatea economică a Republicii Moldova”, afirmă Chiril Moțpan.

„Nota informativă la proiectul de Lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 declară, la nivel oficial, că banii oferiți de Federația Rusă vor fi folosiți la îmbunătățirea infrastructurii drumurilor la nivel național și local. Oare de asta avem acum nevoie stringentă?! Mai mult ca sigur, Guvernul va repartiza mijloacele anume acolo unde consideră necesar, pentru a determina electoratul indecis să-i voteze candidatul la prezidențiale. Altfel spus, e o încercare, cu aparențe de legalitate, de a finanța campania electorală a socialiștilor cu bani proveniți din Federația Rusă, iar noi, cetățenii, vom fi obligați să muncim din greu pentru a returna acești bani”, conchide deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *