Cod galben de schimbare bruscă a vremii. Recomandările INSP și IGSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni. Se întâmplă după ce, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis miercuri, 10 februarie, o avertizare meteorologică. Este vorba despre cod galben de schimbare bruscă a vremii, valabil pentru perioada 11 – 17 februarie.

Astfel, IGSU îndeamnă oamenii să fie prudenți atunci când pornesc la drum.

Conducătorii auto sunt rugați să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător condițiilor de iarnă, iar în portbagajul mașinii să păstreze lopată, nisip, lanțuri. Mai mult, conducătorii auto trebuie să respecte regimul de viteză, iar dacă aleg o destinație mai îndelungată, să mențină încărcată bateria telefonului. În perioada 12-17 februarie temperatura aerului va scădea brusc pâna la – 22 grade Celsius în nordul țării și – 19 grade în partea centrală a țării. Pompierii informează populația despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare în perioada rece a anului. Oamenii sunt rugați să nu supraîncălzească sobele, să verifice coșurile de fum înainte de exploatare, să stingă focul din sobă pe noapte și să aerisească bine încăperile pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Totodată, IGSU recomandă oamenilor să fie prudenți la exploatarea surselor de încălzire, a aparatelor electrice, dar și a instalațiilor alimentate cu gaze naturale.

În vederea prevenirii înecurilor în perioada rece a anului salvatorii avertizează despre pericolul prăbușirii sub gheața subțire formată pe suprafața bazinelor acvatice. O atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor. Oamenii care au în grijă copii sunt rugați să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice și să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri. Părinții sunt rugați să-și monitorizeze copii și să nu-i lase de unii singuri în condiții meteo nefavorabile atunci când vin și pleacă din instituțiile școlare. În caz de situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență la Serviciul 112″, se mai arată în comunicatul instituției.

De asemenea, joi, 11 februarie, Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) informează că, la această oră, se circulă în condiții de ceață, vizibilitatea fiind foarte scăzută.

În acest sens, INSP recomandă cetățenilor să păstreze limita de viteză și să nu efectueze depășiri neasigurate.

Sursa: zdg.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *