Concursul pentru desemnarea președintelui CSJ, amânat

Concursul pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții Supreme de Justiție a fost amânat de către Consiliul Superior al Magistraturii. Chestiunea a fost amânată la propunerea lui Dorel Musteață, membru CSM, care a menționat că nu poate fi desfășurat concursul online, transmite IPN.

Dorel Musteață a menționat că atât concursurile pentru desemnarea președintelui CSJ, cât și a vicepreședintelui Colegiului penal al CSJ și a vicepreședintelui Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ nu pot fi desfășurate online. Or, astfel de practici nu au mai existat anterior. Potrivit lui, este imposibil ca membrii CSM să fie lipsiți de dreptul să se convoace în deliberare, unde poate vor fi prezentate informații despre participanții la concursuri. De asemenea, în opinia sa, concursurile trebuie amânate pe motiv că „nu e clară situația cu privire la exprimarea votului de către membrii CSM”.

Un alt membru al Consiliului, Mariana Timotin, a menționat, legat de concursuri, că nu este clar cum să voteze ca să fie corect și ca mai apoi să nu fie sancționată. În opinia sa, nu este o problemă că CSM să se întrunească într-o sală mai mare, cu respectarea tuturor normele sanitare.

Și Petru Moraru, membru CSM, care s-a înscris la concursul pentru desemnarea președintelui CSJ, a spus că astfel de concursuri trebuie desfășurate pe viu.

La concursul pentru ocuparea funcției de președinte al CSJ s-au înregistrat cinci judecători. Este vorba despre Anatolie Țurcan, Liliana Catan, Ion Guzun, precum și membrii CSM, Victor Micu și Petru Moraru.

În aceeași ședință, CSM a prelungit cu 20 de zile concursul pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Colegiului penal al CSJ. De asemenea, a fost prelungit și concursul pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție. Motivul prelungirii concursurilor a fost faptul că, în ambele cazuri, s-au înregistrat câte un candidat doar.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/concursul-pentru-desemnarea-presedintelui-csj-amanat-7967_1080672.html#ixzz6qadHoly0