Eurodeputați: UE nu va tolera să fie țap ispășitor pentru eșecurile Guvernului de la Chișinău

Europarlamentarii Siegfried Mureșan și Andrius Kubilius transmit joi, 30 aprilie, într-o declarație comună că observă în ultima perioadă mesaje denigratoare la adresa UE și precizează că nu vor tolera încercarea guvernului actual de la Chișinău de a folosi UE ca țap ispășitor pentru nepregătirea și nerealizarea lor pentru populație.

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova și președintele Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest menționează că au observat cu mare îngrijorare evoluțiile recente din Republica Moldova.

„În ciuda faptului că UE este cel mai mare susținător al ajutorului acordat Moldovei, campaniile de propagandă și dezinformare prezintă o imagine distorsionată și nerealistă. Atacurile constante ale președintelui Dodon și o serie de mesaje disprețuitoare și denigratoare împotriva UE la televiziunea publică și în mass-media nu ajută moldovenii și nici nu îmbunătățesc relațiile UE-Moldova”, afirmă oficialii.

Aceștia amintesc că UE a oferit ajutor de circa 0,5 miliarde de euro moldovenilor, printre care: 87 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru necesități imediate, 30 de milioane de euro, în cooperare cu OMS, pentru materiale medicale. Totodată, subliniază că UE va oferi 100 de milioane de euro pentru atenuarea efectelor crizei provocate de pandemia de COVID-19, 70 de milioane de euro în cadrul celei de-a doua și a treia tranșe din asistența macrofinanciară, sumele urmând să fie transferate doar după ce autoritățile vor pune în aplicare reformele necesare. De asemenea, FMI va extinde suportul până la 220 de milioane de euro.

„Ajutorul UE nu urmărește să acopere scopurile politice de guvernare, ci să îi ajute pe moldovenii afectați de criza COVID-19”, susțin eurodeputații, care adaugă că ajutorul este destinat cetățenilor.

Totodată, Mureșan și Kubilius menționează că împrumutul din partea Federației Ruse este dubios și este îngrijorătoare presiunea asupra judecătorilor Curții Constituționale.

sursa:https://www.zdg.md/stiri/politic/eurodeputati-ue-nu-va-tolera-sa-fie-tap-ispasitor-pentru-esecurile-guvernului-de-la-chisinau/?fbclid=IwAR1_CECqt_9mkvvZIyIrDSnYhGBYcty7zczTY2ru5-UOCSsAw9rGXerXcSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *