Forța Veteranilor organizează pe 2 martie un Marș al Comemorării, Recunoștinței și Consolidării

Asociația obștească „Forța Veteranilor” organizează, pe data de 2 martie, în Piața Marii Adunări Naționale, o acțiune de comemorare consacrată eroilor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, veteranii vor porni într-un Marș al Comemorării, Recunoștinței și Consolidării. Reprezentanții asociației au făcut apel către toți liderii organizațiilor obștești ale veteranilor – să lase orgoliile, supărările, ambițiile și să se unească, astfel încât să îmbunătățească viața celor care au luptat pentru integritatea acestui stat.

Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Eremia, viceadministrator „Forța Veteranilor”, a spus că acțiunea din Piața Marii Adunări Naționale va începe la ora 09.30 și va dura aproximativ o oră. La ora 10.30, participanții vor depune flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. După care, va avea loc Marșul Comemorării, Recunoștinței și Consolidării, iar participanții se vor deplasa pe bulevardul Ștefan cel Mare, apoi pe strada Ismail, spre Complexul memorial „Eternitate” și vor depune flori la monumentul Maica Îndurerată.

„Noi pledăm pentru aceea ca să fim o forță unică, pentru a atinge niște scopuri. Scopurile noastre sunt ca statul să ne dea ceea ce ne aparține pe drept. Nu vrem să fim niște cerșetori, dar vrem ceea ce ne aparține pe drept, ca veterani de război. Aș vrea să mai reamintesc că noi am fost acei care am stat la temelia fondării acestui stat, de aceea statul trebuie să aibă grijă de acești sărmani veterani, căci 30 de ani au fost ignorați”, a spus Andrei Eremia.

Dorel Roșca, secretarul organizației, a menționat că veteranii de nenumărate ori au declarat că sunt apolitici și trebuie să fie uniți, consolidați. „Să ne unim într-o singură forță și să nu uităm că sunt alte forțe care încearcă să ne dezbine”, mai spus Dorel Roșca, îndemnându-și camarazii să nu se lase provocați.

Valentin Țapeș, președintele organizației teritoriale Ialoveni, a declarat că scopul asociației este de a uni toți veteranii în jurul unei singure forțe, care să aibă același mesaj. Potrivit lui, nici actualii și nici foștii politicieni nu întreprins nimic pentru a uni conaționalii.

Constantin Covrig, administratorul asociației, a declarat că, doar fiind solidari, veteranii vor putea obține ceea ce și-au propus de-a lungul anilor. „Vrem să facem un apel către toți liderii organizațiilor obștești, care au un cuvânt greu de spus în rândul veteranilor – nu avem nimic de împărțit, haideți să lăsăm interesele personale, orgoliul, supărările, ambițiile și interesele care sunt străine veteranilor”, a declarat veteranul.

În altă ordine de idei, Constantin Covrig s-a referit la activitatea asociației de pe parcursul anului. Potrivit lui, datorită acțiunilor, inclusiv de protest, au reușit să vadă realizate unele revindecări, cum ar fi majorarea indemnizației, poliția medicală gratuită etc. Veteranii își propun să continue să lupte și pentru acele revendicări care au rămas deocamdată neîndeplinite. Printre acestea se numără micșorarea vârstei de pensionare la 55 de ani, eliberarea legitimațiilor de serviciu, biletele gratuite la sanatoriu, dar și introducerea în manualele de istorie un capitol despre evenimentele din anii 1990-1992.

2 martie este Ziua Memoriei și Recunoștinței, în această zi fiind comemorați ostașii căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/forta-veteranilor-organizeaza-pe-2-martie-un-mars-al-7967_1079978.html#ixzz6naGJPzm1