Guvernul a decis eliberarea a peste 20 de mii de tone de grâu alimentar din rezerva de stat

Guvernul a autorizat Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat 20787,062 tone de grâu alimentar agenților economici, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut. Grâul va fi eliberat în bază de contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, al cărei cuantum va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat, transmite IPN.

Potrivit ministrului afacerilor interne Pavel Voicu, împrospătarea grâului alimentar este absolut necesară, reieșind din faptul că termenul de păstrare a cantității de grâu menționate expiră anul curent, fapt care duce la schimbarea calității acestuia și pot fi cauzate pierderi la bugetul de stat.

Până la data de 10 mai 2021, grâul alimentar din rezervele de stat se va elibera agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic. După data de 10 mai, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.

Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021.

Criteriile de selectare a agenților economici și condițiile de eliberare a grâului alimentar din rezervele de stat vor fi reglementate în actul emis de Agenția Rezerve Materiale. Beneficiarii vor fi selectați transparent de o comisie specială.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a dat asigurări că țara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă care se așteaptă în două luni jumătate. Potrivit lui, chiar dacă a fost un an dificil, s-a obținut o roadă de 570 de mii de tone de grâu. De la 1 iulie 2020 până astăzi, au fost exportate 120 de mii de tone de grâu. 37 de mii de tone au fost importate în Republica Moldova. În februarie a fost cel mai mare preț la grâu, iar acum prețul scade, deoarece se preconizează a fi un an mai bun ca anul trecut.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a spus că este important ca grâul care urmează a fi pus la dispoziția agenților economici din rezerva de stat trebuie să fie prioritar direcționat către agenții economici din panificație, morărit, zootehnie. Dacă până la 10 mai nu se atestă epuizarea acestui stoc sau cantitatea care va rămâne disponibilă, urmează a fi pusă spre dispoziția altor agenți economici. Este important ca acest grâu să fie direcționat exclusiv spre consumul intern.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-decis-eliberarea-a-peste-20-de-mii-7966_1081014.html#ixzz6s57a4wql