Ideea unui guvern de salvare națională prinde contur în rândul deputaților

Deputații Platformei DA și cei ai PSRM rezonează cu ideea unui guvern temporar, de salvare națională care să rezolve unele probleme ale țării și să pregătească scrutinul parlamentar anticipat. De cealaltă parte, deputații PAS spun că învestirea oricărui Guvern nu face altceva decât să amâne data scrutinului, notează IPN.

Deputații Platformei DA spun că formațiunea lor este gata să-și asume un guvern susținut de toate forțele autentice din Parlament, care să gestioneze criza pandemică și economică, un guvern care poate fi demis oricând, în eventualitatea în care nu va face față situației.

„Noi avem o opțiune care să livreze rezultate. Pentru următoarele 4-5 luni avem soluții pentru a redresa situația. Cu un astfel de guvern putem reveni oricând la situația de acum, dacă nu face treabă ”, a declarat deputatul Igor Muntenu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la Tv8.

Ideea deputaților Platformei DA este împărtășită și de unii deputați socialiști. Potrivit lor, în condițiile unui guvern interimar, care nu poate negocia acorduri cu partenerii de dezvoltare, țara riscă să nu facă față crizei economice cu care se confruntă.

„În Parlament 70%  dintre proiecte sunt votate unanim de toți deputații. Acum situația este una de criză, avem nevoie de o foaie de parcurs cum mergem spre aceste anticipate, nu trebuie doar să strigăm că vrem anticipate. Acum trebuie votat un guvern pe o perioadă de jumătate de an. Noi avem nevoie de un guvern al salvării naționale”, a declarat deputatul PSRM, Nicolae Pascaru.

Și democrații spun că ar agrea ideea unei coaliții extinse în Parlament.

„Formațiunea noastră nu este decident în acest caz, dacă vor voturile noastre, trebuie să ne așezăm la dialog și să vedem cum ajungem la anticipate”, a declarat deputatul PDM, Igor Vremea.

De cealaltă parte, deputații PAS spun că în lipsa unei majorități parlamentare care să susțină proiectele venite din Guvern, Executivul nu va putea rezolva problemele oamenilor.

„Noi nu vedem cum un guvern temporar, provizoriu va putea soluționa problemele oamenilor într-un timp scurt și cu această clasă politică. Avem o posibilitatea unică să întrunim condițiile de dizolvare a Parlamentului și să mergem la anticipate ca acestea să dea un Parlament puternic”, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit legii, dacă timp de 45 de zile de la învestirea șefului statului, nu este învestit un nou Guvern, Curtea Constituțională constată circumstanțele dizolvării Parlamentului, iar ulterior sunt organizate alegeri parlamentare anticipate. Prima tentativă de învestire a Guvernului a eșuat la 11 februarie, când cabinetul propus de Natalia Gavrilița nu a acumulat niciun vot în Parlament.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/ideea-unui-guvern-de-salvare-nationala-prinde-contur-in-7965_1079819.html#ixzz6mtutdf7I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *