Igor Grosu: Bani pentru anticipate vom obține din optimizarea cheltuielilor

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, spune că pot fi identificate surse financiare pentru organizarea alegerilor anticipate, chiar dacă în bugetul de stat pentru anul 2021 nu au fost planificate fonduri pentru acest exercițiu. Potrivit liderului PAS, banii pentru alegeri vor fi luați din reducerea cheltuielilor neesențiale stabilite în buget pentru unele ministere și instituții de stat, notează IPN.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a anunțat că pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, în acest an, ar fi necesară suma de 120 de milioane de lei. Liderul PAS, Igor Grosu, spune că, deși în buget nu au fost planificate cheltuieli pentru organizarea alegerilor, această sumă poate fi lejer identificată.

„Bani în buget sunt. Chiar dacă nu există rubrică în care să fie specificat că sunt pentru alegeri. Ne vom lipsi, de exemplu, de lucrările de reparații de 50 de milioane de la FISC. Va mai răbda FISC-ul un an fără reparație. Nu vom procura de 15 milioane echipamente pentru Ministerul de Interne, nu vom cumpăra mașini pentru unele consilii raionale. Bani vom găsi din optimizarea cheltuielilor”, a spus  Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În plus, președintele interimar PAS spune că formațiunea sa a luat decizia de a merge pe cont propriu la anticipate și nu va participa la formarea niciunui bloc electoral. Igor Grosu spune că-și dorește ca în următorul Parlament să se regăsească forțele unioniste.

„Foarte mult îmi doresc ca partidele care se declară unioniste să aleagă o strategie corectă de a merge în campanie. Dacă vor merge separat, pericolul este să nu treacă pragul, dacă și-ar coagula forțele, șansele lor cresc și noi ne-am ajuta reciproc și în campanie și după campanie. Noi ne dorim ca acest segment de electorat să se regăsească în Parlament”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu spune că experiența fostei alianțe cu socialiștii a lăsat reprezentanților PAS un gust amar, iar despre o eventuală coaliție PSRM-PAS în viitorul Legislativ nici nu poate fi vorba.

„Cred că în următorul Parlament vor ajunge partide proeuropene cu care noi vom putea face alianțe. Este exclusă o coaliție PAS-PSRM, mai ales că acum PSRM are o alianță de suflet cu Șor de care nu se poate rupe”, a mai spus Igor Grosu.

Potrivit lui Igor Grosu, cea mai indicată perioadă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi lunile iulie, august, atunci când trendul îmbolnăvirilor de COVID-19 va fi unul descendent. La data de 15 aprilie Curtea Constituțională va examina sesizarea șefului statului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului, care presupune și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-bani-pentru-anticipate-vom-obtine-din-optimizarea-7965_1080871.html#ixzz6rR6Gilzu