„Lemnul a fost tăiat autorizat, în zona de dezvoltare durabilă ”. Angajații Rezervației „Plaiul Fagului” dezmint acuzațiile

Presupuselel ilegalități de tăiere ilicită a copacilor în Rezervației Naturală de Stat „Plaiul Fagului” ar fi dezinformare, iar mesajele nu ar corespunde realității. De această părere este colectivul de muncă al rezervației care a publicat o reacție după imaginile video publicate de martori. Aceștia afirmă că anual, în baza coordonării cu instituțiile competente, se efectuează defrișări planice, aprobate de responsabili.

„Conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat,  teritoriul Rezervației Naturală de Stat „Plaiul Fagului”este delimitat în două zone: zona cu protecție integrală, non-intervenție, cu o suprafață totală de 782 ha și zona de dezvoltare durabilă, cu suprafața de 4860 ha.

Conform prevederilor legale în rezervație, cu excepția zonei cu protecție integrală, sunt permise lucrările de regenerare și reconstrucție ecologică, tăierile de igienă, de îngrijire și regenerare a pădurilor, care prevăd conservarea și ameliorarea structurii și compoziției arboretelor”, explică reprezentanții colectivului de muncă al rezervației.

Potrivit lor, în baza autorizației pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier din 29 decembrie 2020, eliberată de Agenția de Mediu, este permisă masa lemnoasă în cantitate de 4.500 m3.

Astfel, conform planului anual aprobat pe Rezervația Naturală ,,Plaiul Fagului” la compartimentul ,,Lucrări silvice”, în semestrul I sunt planificate tăieri pentru reconstrucție ecologică, pe suprafața de 27 ha și volumul brut 2.590 m3. Iar pentru trimestrul IV sunt planificate tăieri pe suprafața de 22 ha cu volumul brut 1.940 m3.

Reprezentanții rezervației menționează că, lemnul tăiat care a fost filmat de martori, este tăiat de pe suprafața de 2,0 ha, în volum de 177 m3, în zona de dezvoltare durabilă a rezervației.

„Tăierea dată se efectuează în baza autorizației de exploatare a pădurii eliberată de entitatea silvică, dispoziției pentru exploatarea pădurii în cantonul silvic nr. 12 și conform hărții tehnologice de exploatare a parchetului”, precizează angajații rezervației.

Tot ei spun că, prin ordinul  Agenției „Moldsilva”, din 26 ianuarie, au fost formate două comisii de anchetă care urmează, în termen de până la 2 februarie să elucideze dacă există ilegalități în acest caz.

„Rezultatele comisiilor de anchetă vor fi examinate detaliat în cadrul ședinței Consiliului Director, cu toate consecințele administrative corespunzătoare, pentru personalul silvic, în caz că se va face vinovat”, notează angajații rezervației.

Amintim că, mai mulți copaci defrișați în Rezervația științifică Plaiul Fagului au ajuns în atenția celor de la „Democrația Acasă”. Activistul  Vasile Costiuc a publicat în timpul zile de 25 ianuarie, mai multe imagini, iar noapte, informat că s-ar încerca evacuarea lemnului, a mers la fața locului, unde ar fi fost agresat. În rezervație au intervenit oamenii legii de la Călărași.

Ulterior, Agenţia Moldsilva s-a autosesizat la pretinsele acte ilegale de defrișare a copacilor în Rezervaţia Naturală Plaiul Fagului după ce în spațiul public au apărut imagini video din pădure. Pe caz a fost demarată o anchetă de serviciu.

Sursa: agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *