Lista invitaților la ceremonia de învestire a Maiei Sandu – nume sonore

Maia Sandu va deveni, oficial, la 24 decembrie curent, președinte a Republicii Moldova. Instituția prezidențială a confirmat data învestirii în funcție și a publicat programul evenimentului.

Lista include în jur de 240 de invitați, printre care, foștii președinți ai Republicii Moldova: Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Nicolae Timofti, Mircea Snegur, dar și președintele în exercițiu, Igor Dodon.

Vladimir Voronin însă a anunțat că nu va participa la ceremonia de învestire, întrucât consideră că Maia Sandu, la fel ca și Igor Dodon în 2016, au fost aleși conform unui mecanism anticonstituțional.

Totodată, la ceremonie sunt invitați președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, președintele CCM, Domnica Manole, președintele CEC, Dorin Cimil. Președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu, Mitropolitul Moldovei, dar și Guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

La eveniment sunt invitații și liderii formațiunilor politice, printre care Renato Usatîi, Pavel Filip, Andrei Năstase, dar și alții.    

Astfel, la ora 11:00 va avea loc ședinţa solemnă comună a Parlamentului Republicii Moldova şi Curţii Constituţionale. Maia Sandu va depune jurământul constituțional.

Ulterior, la ora 12:00 președintele ales va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Potrivit programului, la 12:15 va avea loc transmiterea puterii de către președintele în exercițiu Igor Dodon către Maia Sandu.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.

sursa:https://dosarmedia.md/lista-invitatilor-la-ceremonia-de-investire-a-maiei-sandu-nume-sonore/?fbclid=IwAR1xAwqsDvP235CWfH-7BGfr0KMv99RWu2nkIbVXOZby1exulDdH6HNryDM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *