Maia Sandu: Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului

Conducerea „Căii Ferate din Moldova” a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt, totodată, cauza neplății salariilor angajaților, a declarat ieri, 27 aprilie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

„Este un subiect urgent și important, care afectează mii de oameni și economia țării”, a argumentat șefa statului abordarea prioritară a acestei probleme la CSS. Potrivit președintei, informațiile prezentate în cadrul ședinței de ieri a CSS arată că situația este dramatică. „În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7000 de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de patru luni. În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor”, a menționat președintele Maia Sandu.

Pentru a remedia situația la Calea Ferată din Moldova, membrii Consiliului Suprem pentru Securitate au agreat câteva lucruri ce trebuie întreprinse urgent. Astfel, Agenția Proprietății Publice (APP) trebuie să prezinte CSS, în termen de zece zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.

Totodată, Guvernul va trebui să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților și să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, „reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă”.

Agenția Proprietății Publice va trebui să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM, iar Centrul Național Anticorupție să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție. În același timp, Procuratura Generală va trebui să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude, iar CFM va trebui să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-conducerea-cfm-a-dus-intreprinderea-constient-pe-7967_1081318.html#ixzz6tJMh3LiX