Maia Sandu: Germania e unul dintre partenerii fideli și de încredere ai Republicii Moldova

Președintele Maia Sandu reconfirmă angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorește să le respecte „în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară”. Șefa statului și-a exprimat speranța privind deblocarea cât de curând a asistenței macrofinanciare, necesară Moldovei în situația de criză curentă. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către Maia Sandu în cadrul unei teleconferințe cu cancelarul german, Angela Merkel. Președinta, care se află într-o vizită oficială la Berlin, a mai spus că Germania este unul dintre partenerii fideli și de încredere ai Republicii Moldova – investitor, partener de dezvoltare, susținător al parcursului european, transmite IPN.

Șefa statului i-a mulțumit cancelarului Merkel pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat Republica Moldova în toți anii săi de mandat și pentru ajutorul pe care țara noastră l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei. În acest sens, Maia Sandu a menționat și despre ajutorul ce urmează să ajungă în Moldova în următoarele săptămâni, ca urmare a conversației telefonice anterioare cu Angela Merkel.

„Am discutat cu doamna cancelar Merkel despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană. Am trecut în revistă situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a spus Maia Sandu.

Părțile au vorbit și despre etapa la care se află negocierile privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii moldoveni și germani. „Apreciem aici deschiderea părții germane de a gestiona migrația circulară a muncitorilor sezonieri din Moldova în Germania. Guvernul german urmează să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens”, a subliniat șefa statului.

La finalul discuției, președinta Maia Sandu a invitat-o pe Angela Merkel să viziteze Republica Moldova atunci când situația pandemică va fi mai favorabilă.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-germania-e-unul-dintre-partenerii-fideli-si-7965_1081765.html#ixzz6vOOKoBDm