Medici: Costul tratării unui pacient în terapie intensivă ajunge la 300 de mii de lei

Medicii salută decizia Guvernului interimar de a cere Parlamentului instituirea stării de urgență. Specialiștii spun că sistemul de sănătate nu mai face față numărului mare de pacienți. Potrivit lor, deși instituirea stării de urgență va presupune o sistare temporară a activităților economice, viața oamenilor costă mult mai mult. Potrivit medicului Victor Cojocaru, tratamentul unui pacient în terapie intensivă la Spitalul Republican ajunge până la 300 de mii de lei, notează IPN.

Potrivit medicilor, situația pandemică critică în care se află țara impune necesitatea instituirii stării de urgență. Restricțiile și sancționarea drastică a nerespectării acestora va duce la reducerea presiunii pe sistemul de sănătate.

„Trasnportul public este arhiplin, centrele comerciale sunt pline, lăcașele sfinte sunt pline și nu se repectă absolut nicio regulă. De la începutul anului avem mai multe decese decât anul trecut, avem tulpina britanică prezentă, nu exclud să avem și alte tulpini care sunt mult mai agresive și contagioase și cu tot acest amalgam luptă un sistem de sănătate bolnav și el”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai mult, potrivit specialiștilor, necesitatea instituirii stării de urgență este impusă și de faptul că terapiile intensive nu mai fac față numărului mare de pacienți, iar angajații sistemului de sănătate sunt epuizați.

„Situația în secția de terapie intensivă e drastică. Costul unui pacient la terapie intensivă este de la 60 de mii la 300 de mii de lei. Și nu e vorba doar de bani, ci și de epuizarea medicilor. In terapie intensivă nu poți să pui orice medic. Dacă vom avea terapii intensive doar cu paturi și medici nepregătiți, doar vom crea secții pre-morgă, pacienții doar vor aștepta decesul la terapie intensivă”, a spus șeful Terapiei Intensive de la Spitalul Republican, Victor Cojocaru.

Ieri, Cabinetului de miniștri a luat decizia de a cere Parlamentului instituirea stării de urgență. Legislativul poate declara stare de urgență pe tot teritoriul țării cu voturile a cel puțin 51 de deputați.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/medici-costul-tratarii-unui-pacient-in-terapie-intensiva-ajunge-7967_1080693.html#ixzz6qfiyuW9n