Medicii români vin în Moldova pentru a ajuta în lupta cu Coronavirus

O echipă de medici din România se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta personalul medical din spitale să lupte cu pandemia de Coronavirus. Anunţul a fost făcut cu puţin timp în urmă de preşedintele României, Klaus Iohannis. Oficialul a mai precizat că sprijinul nu se opreşte aici, aşa că, în curând, un lot de echipamente de protecţie individuală şi medicamente din rezerva statului vor fi expediate la Chişinău.

„În Republica Moldova situaţia este complicată. România, care se consideră un partener extrem de important, credem noi că cel mai important al Republicii Moldova, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima – o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii să facă faţă acestei epidemii. A doua acţiune va consta în trimiterea de măşti, materiale sanitare, de protecţie, ba chiar medicamente, din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii să treacă mai uşor peste această epidemie”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Amintim că, în perioada de pandemie, România a aprobat derogări de la legislaţie pentru a permite exportul de medicamente în Republica Moldova. De asemenea, mai multe companii româneşti au donat consumabile medicale pentru spitalele din Republica Moldova.
Totodată, Guvernul României va face, în perioada imediat următoare, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, o serie de donaţii de echipamente de protecţie şi alte materiale medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19, se arat într-un comunicat emis de Guvernul României.

În plus, România a susţinut pachetele de sprijin adresate statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv pentru Republica Moldova, vizând gestionarea pandemiei, adoptate recent la nivelul Uniunii Europene.
Prin toate aceste măsuri, România urmăreşte, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetăţenilor Republicii Moldova, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare se împlinesc astăzi, 27 aprilie 2020, zece ani.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova salută decizia autorităţilor României de a ajuta Republica Moldova în lupta cu noul Coronavirus.

„Decizia autorităţilor de la Bucureşti demonstrează odată în plus solidaritatea României cu Republica Moldova în eforturile de gestionare a crizei provocate de pandemia COVID-19 şi reprezintă încă un exemplu elocvent al importanţei deosebite a parteneriatului strategic existent între ţările noastre”, se arată în comunicatul MAEIE.

sursa:http://www.trm.md/ro/social/o-echipa-de-medici-din-romania-va-veni-in-republica-moldova-pentru-a-ajuta-in-lupta-cu-pandemia-de-coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *