MOLDOVA FARA NUMERAR

„Moldova fără numerar” sau cum deputații PAS vor să stimuleze plățile electronice

Reducerea plăților în numerar poate adăuga până la 3% de creștere economică. Asta a declarat fosta ministră a Finanțelor, Natalia Garilița. Pornind de la aceste date, fracțiunea parlamentară PAS a înregistrat un proiect de lege care își propune să stimuleze plățile electronice. ocumentul prevede cinci măsuri, care urma să fie implementate la pachet cu reducerea comisioanelor bancare:

  1. Reducerea TVA-ului cu 2% la efectuarea plăților cu cardul.

„Este un instrument important de a stimula cetățenii să utilizeze plățile cu cardul”, a spus deputatul PAS Dan Perciun.

  1. Plata obligatorie a salariilor pe cont pentru toate companiile care au mai mult de 10 angajanți și care au sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu.

„Costurile pentru deservirea cardurilor, care sunt mici în RM, urmează a fi acoperite de către angajator”, a adăugat deputatul.

  1. Plafonarea plăților în numerar care pot fi încasate de persoane juridice la 10 mii de lei per tranzacție.

„Dacă un cetățean va dori să procure un anumit bun sau serviciu, iar costul acestuia va depăși 10 mii de lei, companiile nu vor putea să încaseze acești bani decât ca urmare a unei plăți electronice. E un instrument important de a reduce economia tenebră și de a sprijini lupta împotriva corupției”, a menționat Dan Perciun.

  1. Reducerea plafonului pentru decontările în numerar făcute de companii până la 10 mii de lei pe lună.

„La moment, plafonul este la 100 de mii de lei. Vrem să reducem acest plafon, astfel încât companiile între ele să facă tranzacții prioritar cu utilizarea serviciilor electronice. Bineînțeles că sunt excepții, cum ar fi la procurarea produselor agricole”, a declarat deputatul.

  1. Companiile care au un rulaj mai mare de 500 de mii de lei trebuie să aibă un terminal de plată.

„Vrem să asigurăm posibilitatea de achitare a plăților prin instrumentele de plată în majoritatea punctelor de vânzare din RM. La momentul de față, legea spune că doar companiile care au rulaj mai mare de 2 milioane de lei trebuie să aibă un terminal POS”, a punctat parlamentarul.

Menționăm că proiectul respectiv abia a fost înregistrat în Parlament, urmând să fie examinat de deputați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *