„N-am semnat, în mama șioarei!” O investigație despre donatori fictivi și cum unii dintre ei nici nu știau că sunt sponsori electorali

„Nu am făcut nicio donație”, „Nu am dat tocmai zece mii, dar cinci mii de lei”, „Înainte de alegeri, mi-au cerut să-i susțin și eu i-am susținut”. Astfel de răspunsuri au oferit mai mulți donatori ai unor candidați înscriși la cursa prezidențială din toamna anului 2020 reporterilor de la proiectul media „Cu sens”. Dacă unii știau că au făcut donații pentru favoritul lor la funcția de președinte, alții nici nu bănuiau că sunt sponsorii unor candidați electorali. Au fost și dintre cei care deși, au venituri modeste „au oferit în buzunarul electoral” sume de mii de lei. 

„Eu am completat o declarație acolo, dar nu mai țin minte despre ce a fost”, susține o donatoare electorală.

„N-am dat o copeică și nimeni nu a cerut. Asta a fost așa, un fel de minciună electorală”, a spus un sponsor.

Numele persoanelor care au donat au fost luate din rapoartele financiare depuse de fiecare candidat la Comisia Electorală Centrală.

Dacă Violeta Ivanov, candidata partidului Șor a mizat în mare parte pe donații din partea șomerilor și a pensionarilor, atunci candidatul independent Igor Dodon și Renato Usatîi susținut de Partidul Nostru, au avut parte de susținerea multor angajați la stat.

Maia Sandu, candidata PAS, cea care a și câștigat cursa prezidențială, a avut cele mai multe donații din partea moldovenilor din diasporă. Restul candidaților cu mai puțini bani.

De partea cealaltă, Comisia Electorală Centrală, instituție care se ocupă de organizarea și buna desfășurare a alegerilor nu a identificat nicio donație fictivă în cazul candidaților înscriși în cursa prezidențială.

„Asta ar constitui o cauză penală, dar nu intră în competența CEC. Ține de competența organelor procuraturii”,  a menționat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

Detalii vedeți în reportajul de mai jos:

Sursa: agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *