Năstase despre voturile pentru guvernul său: În 2019 nu s-a pus problema toxicității PSRM

Lipsă de consens între forțele pro-europene din Parlament privind depășirea crizei politice în care se află Republica Moldova. În timp ce reprezentanții PAS spun că învestirea unui Guvern plenipotențiar nu face decât să amâne data alegerilor anticipate, cei ai Platformei DA spun că sunt gata să-și asume responsabilitatea unui guvern minoritar, susținut inclusiv de PSRM. Potrivit liderului Platformei DA, socialiștii au fost cei care au votat și Guvernul Sandu în 2019. În același timp, democrații spun că doar prin consultările partidelor cu șeful statului poate fi găsită o soluție de compromis, notează IPN.

Președintele interimar PAS, Igor Grosu, spune că formațiunea sa nu agreează ideea învestirii unui Guvern, oricât de scurt ar fi mandatul acestuia. Potrivit lui Grosu, în prezent, ar fi imperativ necesară schimbarea clasei politice prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Toate guvernele de salvare, de tranziție, nu sunt altceva decât guverne de salvare a Parlamentului. A unui Parlament compromis, plin de transfugi, Parlamentul lui Plahotniuc, Șor, Dodon. Scopul lor este să-și mențină influența, să-și împartă schemele, să influențeze justiția”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Democrații îi cer președintelui Maia Sandu să se conformeze deciziei Curții Constituționale și să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare. Liderul PDM Pavel Filip propune includerea la discuții și a unor mediatori.

„Maia Sandu nu are de ales acum între un Guvern al lui Dodon și Șor și anticipate. Ea are de ales între Guvernul lui Dodon și Șor, dar poate iniția consultări care să ducă la un consens care să echilibreze situația în Republica Moldova. Am avut discuții cu PSRM și ei încă sunt dispuși la dialog, eu am teama că pe zi ce trece ei vor prinde la curaj și vor spune că insistă pe majoritatea lor și atunci cu toată retorica asta vom ajunge în 2023 cu actualul guvern interimar”,  a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a menționat că formațiunea sa optează pentru un guvern minoritar creat de forțele pro-europene din Parlament și susținut inclusiv cu voturile PSRM.

„În iunie 2019, în favoarea Guvernului blocului ACUM, din care am făcut parte și eu ca ministru și dna Sandu ca prim-ministru, au votat tot socialiștii. Atunci nu se punea problema toxicității. Propunem un Guvern asumat de Platforma DA, făcut cu foștii colegi din blocul ACUM, cu colegii noștri de la PDM”, a declarat Andrei Năstase.

În contextul blocajului politic creat, președintele Maia Sandu a anunțat că nu vede rostul desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru. Reacția șefului statului vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prezidențial prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat candidat la șefia Executivului.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/nastase-despre-voturile-pentru-guvernul-sau-in-2019-nu-7965_1079970.html#ixzz6naFPPWRW