Opoziția și guvernarea – pe baricade după instituirea stării de urgență

Ping-pong de declarații acide între opoziție și guvernare după instituirea stării de urgență. În timp ce deputații PAS acuză socialiștii că ar fi introdus starea de urgență pentru a amâna data alegerilor anticipate, socialiștii spun că situația pandemică dezastruoasă a impus necesitatea acestei decizii. În același timp, deputații Platformei DA spun că dacă am fi avut un Guvern plenipotențiar care să gestioneze criza pandemică, sistemul de sănătate n-ar fi ajuns în pragul falimentului, notează IPN.

Potrivit socialiștilor, instituirea stării de urgență a fost impusă de numărul record de persoane infectate și de numărul alarmant de decese. Potrivit socialiștilor, în următoarele zile, Guvernul va veni cu un plan de măsuri concrete privind sprijinul persoanelor afectate de starea de urgență.

„Cifrele vorbesc despre o situație dramatică. În jumătate de an au murit mai mulți oameni decât în tot anul 2020. Măsurile economice privind susținerea populației pe perioada stării de urgență vor fi pregătite de Guvern în conformitate cu atribuțiile suplimentare pe care le-a obținut prin instituirea acestei stări de urgență. Toate măsurile de susținere a populației vor avea acoperire financiară”, a spus deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, în cadrul emisiunii „Butonul Roșu” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, deputații PAS spun că miza instituirii stării de urgență este de a prelungi viața actualului Legislativ și de a amâna data alegerilor parlamentare anticipate.

„Nu am auzit în plenul Parlamentului nicio măsură concretă care ar urma să fie întreprinsă pentru a reduce răspândirea virusului și nu am auzit care sunt viziunile Guvernului privind măsurile economice de susținere a populației. Am asistat la o banală încercare a majorității parlamentare de a amâna alegerile anticipate”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Deputații Platformei DA spun că lipsa unui Guvern cu atribuții depline ar fi cauza principală a dezastrului în care ne aflăm.

„Am spus că este necesară instituirea unui Guvern care să pregătească anticipatele și să gestioneze criza. Am avut parte de 3 luni de zile de jocuri între PAS și PSRM. În această perioadă am pierdut 60 de milioane de euro din România, dacă era un Guvern am fi găsit și alți bani din exterior pentru a face față acestei crize ”, a spus deputatul Platformei DA, Liviu Vovc.

Potrivit deciziei Parlamentului, pe perioada stării de urgență urmează să fie instituit un regim special de intrare și ieșire din țară, un regim special de circulație pe teritoriul țării și urmează să fie introdus un regim special de carantină. Documentul mai prevede stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile, dar și  interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/opozitia-si-guvernarea-pe-baricade-dupa-instituirea-starii-de-7965_1080723.html#ixzz6qlTDuVqu