Parlamentul nu a acordat vot de încredere Guvernului Gavrilița 11.02.2021 16:18 613

Parlamentul nu a acordat vot de încredere cabinetului de miniștri propus de candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavrilița. Prezentarea programului, sesiunea de întrebări și răspunsuri, dar și luările de cuvânt, au durat circa cinci ore. Niciunul dintre deputații prezenți în sală nu a votat pentru guvern, transmite IPN.
Natalia Gavrilița, în timpul prezentării programului, a criticat situația politică din țară, menționând că cetățenii își doresc alegeri parlamentare anticipate. „Programul de guvernare cu care am venit azi în fața cetățenilor este unul simplu. Include acțiuni care să miște Moldova în direcția dorită de toți – mai aproape de dreptate, mai aproape de modernizare, mai aproape de creștere economică, mai aproape de protecție socială, mai aproape de creșterea salariilor, mai aproape de atragerea investițiilor”, a notat candidata la funcția de premier.
În timp ce avea loc sesiunea de întrebări-răspunsuri, mai mulți parlamentari socialiști, au susținut un briefing de presă alături de liderul formațiunii, Igor Dodon, în care au declarat că această prezentare a guvernului este un circ, iar programul – o parodie. Dodon a anunțat că PSRM propune propriul candidat la funcția de premier, pe fosta ambasadoare și fosta ministră a finanțelor, Mariana Durleșteanu.
Deputații din Platforma Pentru Moldova, care au părăsit sala plenului încă la începutul ședinței, au emis o declarație în care au apreciat profesionalismul Marianei Durleșteanu. „Decizia noastră de a susține guvernul Durleșteanu va fi luată, bineînțeles, după ce va anunța componența cabinetului său și programul de guvernare. Dar, având în vedere biografia sa profesională impecabilă, capacitățile sale, suntem astăzi gata să semnăm în favoarea desemnării ei în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova”, au notat deputații Platformei Pentru Moldova.
În plenul Parlamentului, în luările de cuvânt, Alexandru Slusari a pledat pentru un guvern anticriză cu un mandat redus, cu obiective palpabile și realizabile. „După aceasta mergem la popor. Însă, este foarte important ca un astfel de guvern Moldova să-l obțină la propunerea șefului statului, nu în urma unei majorități obscure”, a declarat Slusari. Acesta i-a solicitat președintelui Maia Sandu să organizeze de urgență consultări repetate cu fracțiunile pentru a fi propus un guvern pro-european, astfel încât să nu fie admisă darea țării „în mâinile lui Șor, Dodon și Plahotniuc”.
Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a spus că împărtășește ideea alegerilor anticipate, dar să iasă cineva în fața cetățenilor și să spună ce se întâmplă, cine își asumă responsabilitatea. „Și astăzi asistăm la un exercițiu masiv de trișare politică. În ciuda declarațiilor tari din studiourile TV, partidele politice din acest Parlament nu vor anticipate”, a conchis Pavel Filip.
Președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a spus că „s-au dat spectacol cei care, în timp ce făceau în plen teatrul absurdului, renășteau coaliția toxică din care au ieșit – Dodon, Șor, Plahotniuc și Platon de la o vreme”. Potrivit lui, vindecarea țării va avea loc doar prin alegeri anticipate și acest lucru nu este un moft, ci singura cale de a scăpa țara de corupți.
Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că e surprins de cinism, de minciună și fățărnicie. „Poftim, cu Usatîi (Renato Usatâi, Partidul Politic Partidul Nostru, n.r.) în Parlament? Cu Usatîi în Parlament, domnilor de la PAS, vreți să faceți coaliție și să vă curățați de ce?”, a mai spus Candu.
Până a fi anunțat votul, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat despre formalizarea majorității parlamentare, declarația în acest sens fiind semnată de 54 de deputați. Este vorba despre fracțiunea PSRM, Pentru Moldova și trei deputați neafiliați.
Potrivit legii, dacă în Parlament eșuează două tentative de învestire a unui nou guvern, iar Curtea Constituțională constată existența circumstanțelor dizolvării Parlamentului, acesta este dizolvat și sunt anunțate alegeri parlamentare anticipate
Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/parlamentul-nu-a-acordat-vot-de-incredere-guvernului-gavrilita-7965_1079648.html#ixzz6mEnrFvzX