Polițiștii au aplicat primele sancțiuni celor care nu respectă măsurile de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus

Poliția au aplăcat astăzi primele trei sancțiuni pentru persoanele care nu au respectat măsurile de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus, impuse de autorități. Două persoane fizice și o persoană juridică au fost pedepsite cu amenzi usturătoare pentru abaterile de la lege comise.

Potrivit unui comunicat al poliției, oamenii legii au înregistrat, în ultimele 24 de ore, două cazuri în care persoanele au apelat, nejustificat, la serviciul de urgență 112 și au chemat ambulanța.

În primul caz este vorba despre un bărbat de 43 de ani, din Briceni, care a efectuat intenționat, ieri în jurul orei 17:30, o chemare falsă a serviciului de ajutor medical urgent, anunțând că este infectat cu coronavirus.

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat, tot aseară, în Drochia. Un tânăr de 27 de ani a format numărul unic 112, anunțând că recent s-a întors din Italia și că este infectat cu COVID-19; fapte care s-au dovedit a fi false.

Pe numele ambilor bărbați au fost întocmite procese – verbale, în baza art. 342 din Codul Contravențional al RM „Chemarea intenţionat falsă a serviciilor specializate”. Amenda pentru respectiva încălcare constituie de la 30 la 60 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

Într-un alt caz, după intrarea în vigoare a noilor măsuri pentru responsabilizarea persoanelor în vederea răspândirii virusului COVID-19, a fost sancționat și un agent economic din Chișinău, care nu s-a conformat noilor restricții impuse pentru protejarea populației și a comis abateri de la lege. Acesta s-a ales cu o amendă de 75 de mii de lei, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combatere a bolilor epidemice, punând în pericol sănătatea publică.

Amintim că de astăzi poliția va aplica sancțiuni contravenționale și penale persoanelor care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice. Cei care încalcă legea vor fi amendați cu până la 50 mii de lei sau 3 ani de închisoare.

În acest context, Ispectoratul General al Poliției solicită cetățenilor să manifeste responsabilitate și să nu solicite, fără motiv, serviciile medicale. În timpul apelurilor false, ambulanța ar putea ajunge cu întârziere la persoanele care într-adevăr au nevoie de ajutor și prezintă un risc pentru ceilalți cetățeni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *