Președinta Maia Sandu anunță că, în următoarele zile, R. Moldova va primi din partea României un ajutor umanitar gratuit de peste 2 mln de euro

Președinta Maia Sandu a anunțat joi, 11 februarie, că, în zilele următoare R. Moldova va primi din partea României un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro.

Potrivit lui Sandu, ajutorul umanitar gratuit conține 100 000 de combinezoane, 100 000 de măști FFP-3, 5 milioane de măști chirurgicale și 100 000 de mănuși.

„M-am bucurat să aflu că România va trimite, atât de repede, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova. Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu Președintele României Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul României Florin Cîțu și cu înalți oficiali din UE, a fost posibilă reactivarea, cu titlu de excepție pentru țara noastră, a Mecanismului european de protecție civilă, prin care țările UE ne pot ajuta cu donații. Astfel, Republica Moldova va primi în următoarele zile din partea României un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro, ce constă din 100 000 de combinezoane, 100 000 de măști FFP-3, 5 milioane de măști chirurgicale, 100 000 de mănuși. Îi mulțumim Guvernului României pentru sprijin, România fiind prima țară din UE care a reacționat imediat la solicitarea noastră de ajutor în lupta cu pandemia”, a spus președinta.

La 10 februarie 2021, comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv semnarea celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România, R. Moldova, semnat la București, la 27 aprilie 2010.

La 29 decembrie 2020, președintele român Klaus Iohannis a anunțat că Bucureștiul va trimite la Chișinău un lot de 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 și o echipă de experți români care vor ajuta la pregătirea strategiei de vaccinare. Totodată, Iohannis a anunțat atunci că România va furniza medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19.

Sursa: zdg.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *