Președintele a întors Parlamentului mai multe legi. Printre ele și „legea miliardului”

Mai multe legi „cu probleme majore”, votate de Parlamentul de legislatura a X-a, au fost întoarse de către Președinție legislativului, „pentru a le reexamina și modifica, pentru a elimina deficiențele sau pentru a le retrage”. „Alianța Șor-PSRM a votat pe bandă rulantă o serie de legi pe ultima sută de metri a fostului Parlament. Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar conțin prevederi pentru hoți, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiți și conțin în articole, scrise vag, portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice”, a comentat șefa statului, Maia Sandu, transmite IPN.

Una dintre legile întoarse este cea din 23 aprilie, promovată drept o lege care ar anula datoria miliardului furat. Potrivit Maiei Sandu, legea dată nicidecum nu ușurează povara datoriei pentru cetățeni. Miliardul furat, cum a fost la hoți, așa și va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite.

Au fost întoarse Parlamentului și legile prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai. Motivul e inechitatea, precizează președintele. Potrivit Maiei Sandu, ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele tuturor vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari. Aceste compensații trebuie să ajungă la oamenii nevoiași, nu la deputați și miniștri sau la proprietari de castele și mașini luxoase.

A fost oprită și legea privind comerțul intern. În opinia președintei, este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană, notează șefa statului. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, va fi propusă o variantă îmbunătățită a acestei legi, a precizat Maia Sandu.

A fost întoarsă legislativului și legea care ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari. „ E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un guvern demis”, a comentat președintele.

Totodată, Maia Sandu a promulgat legile privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl, pentru modificarea unor acte normative, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător, pentru modificarea unor acte normative, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

„Astfel am încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri, capcane și motivație corupțională”, a declarat Maia Sandu. Dizolvarea Parlamentului deschide porțile către noi oportunități, către ordine și dezvoltare în țară, a mai spus șefa statului și a chemat cetățenii să iasă masiv la vot pe 11 iulie pentru a decide cui încredințează responsabilitatea conducerii țării.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/presedintele-a-intors-parlamentului-mai-multe-legi-printre-ele-7965_1081666.html#ixzz6v6DzctnO