Primii lucrători medicali vor fi vaccinați marți contra COVID-19

Primii lucrători medicali din Republica Moldova urmează să fie vaccinați marți, 2 martie, contra COVID-19. Este vorba despre lucrătorii medicali din secțiile reanimare, anestezie și terapie intensivă, cât și secțiile spitalicești cu profil COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican și de la Institutul de Medicină Urgentă, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat că vaccinul AstraZeneca este indicat persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, fără plafonarea vârstei, fiind administrat intramuscular în două doze, la un interval de opt săptămâni. Vaccinul este indicat și persoanelor care au suportat forme de COVID-19 ușoare și medii. Cei care au suportat o formă gravă trebuie să amâne vaccinul până la 90 de zile după însănătoșire.

Ninel Revenco a menționat că acest vaccin a trecut toate fazele de aprobare.  Contraindicații există pentru persoanele care au reacții alergice la unul din componentele vaccinului. Este necesară precauție în cazul gravidelor, însă nu prezintă pericol dacă femeia s-a vaccinat, iar apoi a aflat că este însărcinată. Specialista a mai spus că nu se recomandă consumul de alcool, până și după vaccinare, pentru că scade procedura de formele a anticorpilor.

Vaccinarea este benevolă și gratuită.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/primii-lucratori-medicali-vor-fi-vaccinati-marti-contra-covid-7967_1080039.html#ixzz6nwGOUaQY