Prognozele BNM: Inflația de bază va crește. Ce se va întâmpla cu prețurile produselor petroliere și alimentare

Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și de aproximativ 4,4% în anul 2022. Sunt prognozele prezentate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu. Totodată, se așteaptă majorări ale prețurilor produselor petroliere și alimentare.
Ipoteze externe
Anul 2020 s-a încheiat cu o constrângere a activității economice în majoritatea țărilor în urma restricțiilor aferente COVID-19. Sunt speranțe de revenire la tempoul normal în urma începerii procesului de vaccinare, a spus guvernatorul BNM. Indicele dolarului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în timp ce cursul euro a urcat peste 1,22 dolari SUA față de un euro. Moneda euro s-a apreciat semnificativ în urma unor statistici pozitive și a începerii vaccinării în UE.
Piața petrolieră condiționează majorarea prețurilor la petrol la peste 50 de dolari la baril. Prognozele cu privire la creșterea economică a țărilor parteneri comerciali principali ai RM au fost majorate nesemnificativ pentru 2020 și micșorate pentru anul 2021: în zona euro – cu 0,9 p.p. și cu 0,3 p.p. în Federația Rusă.
Ipotezele externe prevăd o majorare a prețurilor la petrol cu 23,4% în 2021. Totodată, prețul la gazul natural se va majora cu cca 14,8%. Cotațiile la produsele alimentare vor înregistra o creștere cu 14,3%.
Creșterea inflației de bază
Inflația de bază va manifesta o tendință ascendentă continuă pe întreg orizontul de prognoză și va manifesta tendințe de stabilizare pe parcursul ultimelor două trimestre de prognoză. Creșterea inflației de bază se va datora creșterii inflației importate și majorării accizelor la începutul anului 2021și 2022. Ritmul anual al prețurilor reglementate va descrește în prima jumătate a anului curent. Începând cu trimestrul trei 2021, va spori până spre finele perioadei de prognoză.
Prețurile produselor alimentare
Ritmul anual al prețurilor produselor alimentare se va menține la valori relativ constante pentru primele trei trimestre de prognoză. Apoi, va înregistra o creștere până în prima jumătate a anului 2022, după care va înregistra un ritm stabil. Ritmul anual redus al creșterii prețurilor la produsele alimentare în 2021 se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și efectului bazei anuale înalte. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu un caracter puternic sezonier, dar și efectul întârziat al secetei din anul 2020, a explicat Octavian Armași.
Prețurile pentru combustibil
Ritmul anual al prețurilor la combustibil va marca o volatilitate sporită. Efectul de prăbușire a prețurilor la petrol din primăvara anului 2020 va fi consumat și, începând cu trimestrul doi 2021, ritmul de creștere a prețurilor la combustibil va reveni pe palier pozitiv. Acesta va înregistra o tendință ascendentă până în trimestrul trei 2021. Ulterior, începând cu anul viitor, se va diminua pentru două trimestre consecutive, după care va înregistra un nivel relativ constant.
Rata anuală a inflației
Rata anuală a inflației va avea în continuare o descreștere nesemnificativă în primul trimestru al anului 2021 și, începând cu trimestrul următor, va manifesta o tendință de creștere până la finele orizontului de prognoză. „Probabil că spre sfârșitul anului 2022 ne vom apropia de ținta inflației. Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și de cca 4,4% în anul 2022”, a spus guvernatorul BNM.
„Restricțiile aferente pandemiei COVID-19 implică un șir de incertitudini legate de impactul asupra recuperării economice și producției agricole din anul curent. Continuă să persiste riscurile dezinflaționiste, generate de mai mulți factori, printre care impulsul fiscal insuficient, în cazul demarării accesului la finanțare externe. Se anticipează îmbunătățirea sentimentului consumatorilor și agenților economici, refacerea agriculturii după un an secetos și restabilirea parțială a cererii externe”, a adăugat Octavian Armașu.
Guvernatorul BNM a mai spus că, la momentul oportun, instituția va veni cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate a băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.
Sursa: agora.md