PROIECTELE EUROPENE DE GESTIONARE A DESEURILOR SCHIMBA IMAGINEA SATELOR DIN FALESTI

Locuitorii din mai multe localități din raionul Fălești, au benefiiciat de mai multe proiecte europene , grație cărora au început colectarea gunoiului menajer în pubele moderne, încăpătoare și cu un aspect estetic. Asociația neguvernamentală  Cutezătorii a implimentat proiectul dat , iar oamenii au fost instruiți cum să selecteze separat deșeurile  pentru a nu dăuna mediului înconjurător.

Grație proiectului european, risipenenii speră să colecteze deșeurile  în  pubele , iar gunoiul să nu mai fie dus de vânt prin mahalale. Mătușa Eugenia Rusu , spune că a grămădit gunoiul în curtea sa de mai bine de doi ani. Vîrsta și sănătatea nu-imai permit sămuncească ca altădata , iar problema deșeurilor menajere îi dă mari bătăi de cap, deoarece este singură și nu    are puteri să încărce și să evacueze gunoiul în căruță.

Consilierii locali consideră colectarea deșeurilor una din principalele probleme din localitate, care afectează grav și sănătatea oamenilor din cauza gunoiului aruncat și depozitat stihiinic. Mai ales că, în localitate a rămas populația vîrstnică, care nu întămpină probleme cu evacuarea gunoiului. La rândul său, secretara comunei Risipeni din raionul Fălești menționează că autoritățile locale au susținut acest proiect și speră la o mai mare implicare a oamenilor în soluționarea problemelor de mediu. Proiectele europene sunt o sursă financiară adăugătoare pentru localitate, care are un buget mic. Proiectul dat vine să creeze un serviciu nou, care trebuie achitat lunar.  Edilul localității declară că,autoritățile au realizat mai multe sondaje pentru a vedea, dacă oamenii  sunt gata să se implice și să contribuie la implimentarea proiectului dat. Potrivit lui,doar instalarea tomberoanelor nu va rezolva problema. Oamenii trebuie instruiți și implicați în implimentarea proiectului. Autoritățile publice locale  așteaptă ca la finalizarea proiectului oamenii să devină mai responsabili și mai receptivi la problemele de mediu.