Proteste în Rusia, după condamnarea lui Navalny. Peste 1000 de manifestanți arestați

După ce opozantul rus Alexei Navalny a fost condamnat marți, 2 februarie, de un tribunal din Rusia la doi ani și opt luni de închisoare, peste 1000 de persoane au fost reținute în timpul protestelor din Rusia, relatează Novaya Gazeta, citată de zdg.md.

 

Imediat după pronunțarea sentinței, mai mulți oameni au ieșit să protesteze pe străzile Moscovei și Sankt Petersburgului.

 

Potrivit sursei citate, forțele de ordine au folosit forță fizică împotriva protestatarilor, fiind reținuți și jurnaliști. Astfel, jurnalistul „Open Media” Dmitry Nikitin a fost reținut la Moscova, alături de aproximativ 15 protestatari.

 

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare a opozantului rus Alexei Navalny cu una reală în cazul Yves Rocher. Acesta a fost condamnat la 3,5 ani (3 ani și 6 luni) de închisoare, într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

 

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut sub arest la domiciliu. Astfel, termenul este de 2 ani și 8 luni.

 

Mai mulți lideri mondiali cer eliberarea imediată a lui Alexei Navalny

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.

 

Conform Novaya Gazeta, cazul „Yves Rocher” – despre „fraudă” – a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 pe baza unei declarații a lui Bruno Lepru, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala rusă a lui Yves Rocher). Fraților li s-a imputat că aceștia ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și compania de procesare multidisciplinară în firma lor ca intermediar în furnizarea de servicii de transport și logistică. Într-un tribunal rus din 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.

 

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, instanța l-a condamnat pe Alexei Navalny la 3,5 ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de probă de 5 ani, care a fost prelungită cu încă un an în 2017. Astfel, perioada de probă a expirat pe 29 decembrie. Fratele politicianului Oleg a primit un termen real.

 

În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a decis că verdictul lui Yves Rocher era motivat politic, arbitrar și nerezonabil și a acordat fraților Navalny despăgubiri în valoare totală de 76 mii euro și 460 mii ruble.

 

În 2019 CtEDO a luat o altă decizie cu privire la procesul lui Alexei Navalny, declarând arestul său la domiciliu din 2014, timp de mai bine de zece luni, a fost ilegal.

 

Procuratura Generală a susținut pe deplin poziția FSIN. Dacă Curtea Disctrictuală Simonovsky susține cererile FSIN, atunci Navalny poate ar putea fi condamnat la un termen real de 3,5 ani, dar fără perioada petrecută sub arest la domiciliu.

 

Navalny s-a întors în Rusia pe 17 ianuarie după ce a urmat tratamentul în Germania în urma unui atentat la viața sa, fiind otrăvit cu Noviciok. El a fost reținut în aeroport și dus la secția de poliție Khimki. Tot acolo, o zi mai târziu, pe numele lui Navalny a fost emis un mandat de arest pe o perioada de 30 de zile. Acesta a trasnfertat la SIZO-1 „Matrosskaya Tishina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *