Rețelele sociale din Rusia șterg apelurile la mitinguri în sprijinul lui Aleksei Navalnîi

Rețelele sociale din Rusia șterg postările care cheamă la manifestații de sprijin pentru liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare. Autoritățile susțin că astfel de postări incită ilegal minorii să participe la mitinguri neautorizate, scrie digi24.ro cu referire la The Moscow Times.

Navalnîi a fost reținut și arestat preventiv pentru o lună la scurt timp după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde fusese internat după otrăvirea cu noviciok. După ce și-a chemat susținătorii să organizeze sâmbătă proteste la nivel național, clipurile și postările care promovau mitingurile au devenit rapid virale, în primul rând pe aplicația video pentru tineri TikTok.

TikTok a șters 38% din clipurile care făceau apel la protestele naționale de sâmbătă, a declarat vineri cenzorul de stat rus Roskomnadzor.

Alte rețele sociale au urmat exemplul Tik Tok. YouTube și Vkontake au șters aproximativ 50% din postări, în timp ce 17% din postări au dispărut de pe Instagram, potrivit Roskomnadzor.

Mesajele care făceau apel proteste în masă s-au răspândit pe rețelele sociale. Tinerii ruși s-au filmat îmbrăcându-se și pregătindu-se pentru viitoarele mitinguri.

Elevii de liceu au lansat, de asemenea, un trend viral pe TikTok, înlocuind portretele președintelui Vladimir Putin din sălile lor de clasă cu fotografia lui Navalnîi.

Numai pe TikTok, hashtagurile #freeNavalny și #23January făcuseră peste 200 de milioane de vizualizări până vineri dimineața, a raportat site-ul de știri Open Media.

Activitatea este în continuare crescută pe rețelele sociale și apar noi apeluri, a căror distribuțire este, printre altele, artificială”, a susținut Roskomnadzor într-un comunicat.

Câțiva dintre elevii de liceu care au postat pe TikTok au fost chemați la secțiile de poliție pentru audieri și discuții „educative”, a relatat site-ul de știri Meduza.

Roskomnadzor continuă să interacționeze cu platformele de internet pentru a opri implicarea minorilor în mitinguri neautorizate”, a spus agenția rusă.

Sursa: nordnews.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *