Salvatorii au intervenit în mai multe localități după ploile puternice

Salvatorii au intervenit în mai multe localități să pompeze apa în urma ploilor puternice. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de ajutorul pompierilor a fost nevoie în localitatea Hincăuți, raionul Edineț. Misiunea a fost de a pompa apa care s-a scurs într-o gospodărie și risca să inunde casa.

Contactat de IPN, primarul localității, Ghenadie Dascăl, a declarat că gospodăria se află în preajma traseului central, pe care, în timpul ploilor puternice, se acumulează apă. Aceasta după ce, cu mulți ani în urmă, în timpul reabilitării drumului, a fost blocată țeava de scurgere. Această apă se scurge în curtea din apropiere, fiind nevoie intervenția salvatorilor. Edilul spune că administrația locală nu poate interveni pe drumul central, deoarece nu este în gestiunea sa, însă urmează a fi făcut un demers către autoritățile raionale.

Potrivit IGSU, de intervenția salvatorilor a fost nevoie și în localitatea Băhrinești din raionul Florești, după ce precipitațiile abundente au inundat o parte din subsolul gimnaziului. Intervenția angajaților Inspectoratului a fost solicitată și în localitatea Prajila raionul Florești, după ce ploaia a intrat în beciul unei gospodării.

Conform datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pe 19 mai, se prevăd precipitații și intensificări ale vântului din nord-vest în rafale de până la 15-20 m/s. În acest sens Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează deținătorii și gestionarii bazinelor acvatice să verifice starea digurilor și barajelor de protecție. Totodată salvatorii avertizează oamenii care au în grijă minori să-i supravegheze și să nu le permită aflarea acestora în preajma râurilor și lacurilor sau în spații deschise neprotejate.  În caz de situații de risc persoanele sunt îndemnate să apeleze Serviciul 112.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/salvatorii-au-intervenit-in-mai-multe-localitati-dupa-ploile-7967_1081731.html#ixzz6vIfnfpj8