Socialiștii vor să-l readucă pe Țurcan în fruntea CC prin decizia Curții de Apel Chișinău, pe care o controlează

Igor Dodon are o tentativă disperată de a-l instala în mod neconstituțional pe Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curți Constituționale. Afirmația îi aparține deputatului PAS, Sergiu Litvinenco.

„Socialiștii nu se liniștesc și doresc să conteste destituirea lui Vladimir Țurcan. Unde altundeva dacă nu la Curtea de Apel Chișinău? Adică, vor să-l făcă pe Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale (de unde a fost destituit) prin decizia Curții de Apel Chișinău pe care o controlează în totalitate.

Sigur că este o încercare disperată de a prelua conducerea unei instituții fundamentale a statului cu ajutorul „justiției”. Tot cu ajutorul „justiției”, între altele, erau realizate pe timpul lui Plahotniuc anularea alegerilor în Chişinău, atacurile raider, laundromatul și multe alte fărădelegi. Nimic nou sub soare aici – Dodon face exact același lucru”, a scris pe Facebook fostul președintele al Comisiei juridice din Parlament.

Potrivit lui, „dincolo de absurditatea, neconstituționalitatea și ilegalitatea demersului, socialiștii dau dovadă de un nihilism cras în materie de drept constituțional”.

„Actele Curții Constituționale nu se contestă! Asta scrie în Constituție, în lege, așa a fost de la adoptarea Constituției (1994) până în prezent.

Prin acest demers, Dodon și socialiștii lui demonstrează că ei nu dau nici doi bani pe Constituția Republicii Moldova!”, a mai scris parlamentarul.

Litvinenco a făcut o analogie cu o situație similară, potrivit lui, din Ucraina.

„Exact printr-o astfel de „acrobație juridică”, a încercat să se restabilească și fostul președinte a Curții Constituționale al Ucrainei Stanislav Șevciuc (destituit în mai 2019). La 6 februarie 2020 justiția ucraineană a pus punctul final în acest dosar bizar și a spus răspicat – actele Curții Constituționale, inclusiv decizia de demitere a Președintelui Curții Constituționale, nu se poate contesta în instanțele judecătoreşti de drept comun! În plus, în privința lui Stanislav Șevciuc a fost deschis și un dosar penal pentru „abuz de serviciu”, a adăugat deputatul PAS.

Declarațiile vin după ce Vladimir Țurcan a contestat demiterea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale (CC). Actualul magistrat al Curții a depus o sesizare luni la CC, prin care cere plenului Curții să anuleze actul prin care a fost demis, dar și a celui prin care Domnica Manole a fost aleasă președintă a Înaltei Curți.

sursa:https://cotidianul.md/2020/05/05/litvinenco-socialistii-vor-sa-readuca-pe-turcan-in-fruntea-cc-prin-decizia-curtii-de-apel-chisinau-pe-care-o-controleaza/?fbclid=IwAR259KdzZwEeWqfKtOcraxiyS6QeHRCX3bbMcohJQJa745xJGs3W0BxbJWs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *