Strategia privind asigurarea independenței justiției, întoarsă în Parlament

Președintele Maia Sandu a întors în Parlament Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. Șefa statului precizează că fără câteva elemente-cheie, care urmează să fie incluse în acest act, strategia nu poate atinge scopurile declarate, transmite IPN.

Maia Sandu menționează că documentul trebuie să prevadă implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, dar și lansarea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție. Printre elementele necesare a fi incluse este și asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor. La fel, este vorba despre elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica. „Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a declarat președintele Maia Sandu.

Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia au fost aprobate în parlament la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Documentul de politici conține trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției. Strategia și Planul au fost aprobate cu votul deputaților din Partidul Socialiștilor și din Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/strategia-privind-asigurarea-independentei-justitiei-intoarsa-in-parlament-7965_1079772.html#ixzz6mj6QIZlR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *