Unii deputați cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în cazul lui Nicolae Ceaus

Deputații Platformei DA cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în cazul răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Potrivit parlamentarilor, este regretabil faptul că în anul 2021 asistăm la răpirea cetățenilor în plină stradă. În același timp, deputații PAS resping ideea că Nicolae Ceauș ar fi fost răpit la comanda autorităților ucrainene, întrucât Kievul ar avea interes ca Ceaus să fie extrădat din Republica Moldova pe căi legale, notează IPN.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că este exclusă o coordonare la nivelul autorităților de la Chișinău și Kiev în cazul judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Potrivit lui, în scurt timp urma să fie pronunțată decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție în privința cererii de azil politic solicitată de Ceaus, iar acest lucru le-ar fi permis autorităților de la Kiev să ceară extrădarea lui.

„Statul ucrainean este interesat de extrădarea lui pe căi legale. Pentru că dacă a fost răpit, atunci el, în calitate de judecător, ar avea câștig de cauză la CEDO pentru că i s-au încălcat drepturile. Statul ucrainean nu este interesat de o astfel de derulare a evenimentelor. Statul ucrainean avea posibilitatea să aștepte pronunțarea Curții Supreme de Justiție și ulterior să ceară extrădarea lui pe căi legale”, a spus  deputatul PAS, Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.

Deputații Platformei DA spun că pentru a spulbera suspiciunile privind implicarea instituțiilor Republicii Moldova în acest caz, este necesară convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

„Sunt tristă că după atât de multă luptă avem oameni răpiți în stradă, fie ei și cu suspiciuni asupra integrității lor. Președintele Maia Sandu ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru că acolo sunt toți factorii decizionali și să se discute acest subiect”, a spus deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu.

Judecătorul ucrainean, Nicolae Ceas, prins în Ucraina cu mită în valoare de 150 de mii de dolari, a fost răpit sâmbătă, chiar din centrul Chișinăului. Potrivit ministrului de Interne, Pavel Voicu, o persoană a fost reținută în acest caz, existând suspiciuni că infracțiunea ar fi fost săvârșită de cetățeni străini care au traversat frontiera de stat cu Ucraina.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/unii-deputati-cer-convocarea-consiliului-suprem-de-securitate-in-7965_1080819.html#ixzz6rEjV12DZ