Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul fraudei bancare

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată ieri, 14 iunie, de către Judecătoria Buiucani, este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă emis de Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon consideră oarecum simbolic faptul că nevinovăția sa în faptele incriminate a fost demonstrată în instanță la 14 iunie, exact după doi ani de când Vlad Plahotniuc a părăsit țara. Businessmanul amintește că a fost anunțat în căutare internațională „la comanda regimului Plahotniuc” și extrădat ilegal din Ucraina în iulie 2016. El a fost învinuit de pretinse escrocherii și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt pentru care în aprilie 2017 a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Din momentul reținerii preventive în iulie 2016 și până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost deținut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

Recent, omul de afaceri a declarat că urma a fi eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării și fuga din țară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Veaceslav Platon, acest lucru însă nu s-a întâmplat din cauza ex-președintelui Igor Dodon, care „își făcea griji de propriul rating”.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor”. „Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa”, se menționa în declarația procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a inițiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunțat la acuzațiile în privința omului de afaceri.

Tot la 28 mai, Maia Sandu a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”. Președinta a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare” și a promis să analizeze „legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/veaceslav-platon-a-fost-declarat-nevinovat-in-dosarul-fraudei-7967_1082340.html#ixzz6xq0kVrrb