Ziua comemorării victimelor Holocaustului. Maia Sandu: „Datoria noastră este să nu admitem ca aceste tragedii să se mai repete”

„Secolul XX a fost probabil cel mai plin de durere”. Așa și-a început discursul dedicat comemorării victimelor Holocaustului, președinta Maia Sandu. Evenimentul, desfășurat la 27 ianuarie, a adunat oficiali și societatea civilă la monumentul Victimelor Fascismului în semn de omagiu. „A fost una dintre cele mai tragice pagini din istoria europeană”, a spus despre perioada anilor 1941 – 1945 președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, transmite agoramd. 

Evenimentul a fost deschis de un moment festiv urmat de discursul președintei Maia Sandu. Șefa statului a menționat că evenimentele tragice din perioada Holocaustului trebuie să rămână în memoria generațiilor.

„De-a lungul timpului, pământul nostru a fost scena unor tragedii umane majore și secolul XX a fost probabil cel mai plin de durere. Exterminarea fizică a unui număr imens de oameni fără nicio vină, fără judecată, fără drept de apărare, fără respectarea drepturilor elementare, ne-a arătat limita de jos a răului la care poate să ajungă o societate.

Speranțele noastre a tuturor sunt ca niciodată să nu se ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie. Comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții.

Datoria noastră a tuturor este să transmitem această amintire tragică să fie transmisă generațiilor viitoare și să nu admitem ca aceste tragedii să se mai repete”, a spus Maia Sandu.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanâi, a subliniat că legislația R. Moldova este în continuă modificare pentru prevenirea discursurilor ce incită la ură.

„Aproape 6 milioane de oameni au fost uciși. A fost una dintre cele mai tragice pagini din istoria europeană. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste.

R. Moldova întreprinde măsuri pentru combaterea discursului urii. În decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracărarea manifestărilor de intoleranță religioasă.

Vom continua consolidarea cadrului legislativ încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă și să fie tratată cu demnitate”, a spus șefa Legislativului.

În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene.

Sursa: nordnews.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *